Lépésről lépésre – 25. Rally Opatija 2016

Kategória: News

Az EUROSOL RACING TEAM HUNGARY versenyzőpárosa Puskádi János és Gódor Barna a Mitropa Rally Cup idei harmadik futamán Opatijában folytatta az ismerkedést a csapat új Skoda Fabia R5-ös versenygépével.. A sűrű program okán ugyan nem volt idő tesztre a verseny előtt, ennek ellenére nem maradt eredménytelen ez a hétvége sem.

Az EUROSOL RACING TEAM HUNGARY versenyzői, Puskádi János és Gódor Barna az új Fabia R 5-össel a Opatijában tovább gyűjtögette a tapasztalatokat és Jani lépésről lépésre egyre közelebb kerül ahhoz, hogy az 1,6 literes turbómotorral szerelt új Skodával is megszerezze azt a magabiztosságot, amit már elért a korábbi Super 2000-es verzióval.

Mondják, hogy a jót könnyű megszokni és ez a szállóige abszolút igaznak bizonyul az R5-ös versenyautók esetében. A rendkívül kifinomult technikai megoldások olyan kanyarsebességet és féktávokat tesznek lehetővé, amelyet igencsak el kell hinni, főleg, ha az ember különösebb próbalehetőség nélkül vág neki egy versenynek, mintegy két hónap szünetet követően.

Márpedig most így járt a Puskádi – Gódor páros, mivel múlt héten még Miskolcon a hazai Országos Rallyebajnokság második futamán szerepelt a versenyautó, a jövő héten pedig már Romániában lesz fellépése egy ismert közel-keleti pilótával. Ennek okán most kimaradt a teszt Janiéknak, így csak az éles körülmények adtak lehetőséget az új autóval való további ismerkedésre.

Nem túlságosan kedvező ilyen esetben a változékony időjárás, ami köztudottan megnehezíti az ideális gumiabroncs összeállítás helyes megválasztását. A szervizparkban a tengerparton 26 celsius fok környékén, napos időben készülhettek a csapatok a verseny megkezdésére. Később kiderült, hogy a hegyekben lévő gyorsasági szakaszokon egészen más a helyzet.

A legkeményebb keverékű gumik ideális választásnak bizonyultak a kellemes hőmérséklet és a viszonylag hosszabb szakaszok okán, de mivel a hegyekben jóval hűvösebb volt és az egyik leghosszabb gyorsasági közepe táján valósággal „leszakadt az ég”, így nem volt túl szerencsés a legkeményebb keverékű, kifejezetten száraz körülményekre való abroncsokkal autózni az eleve csúszósabb szürke aszfaltos burkolaton, ami helyi sajátosság Horvátországban.

Az első néhány szakaszon változékony eredmények születtek, továbbá néhány megforgás is fűszerezte Janiék versenyzését. Szerencsére mindvégig sikerült úton maradni, csak néhány tolatás rabolta a drága másodperceket. Sajnos ez a futam túl rövid volt ahhoz, hogy elegendő időt adjon a visszarázódásra. Mire a két hónap kihagyás után kezdett újra „otthonossá” válni a Fabia R5-ös, addigra szinte vége lett a versenynek.

A második napon az utolsó két szakaszon, már Janiék is elégedettek voltak az időeredményekkel, mivel egy abszolút harmadik, illetve egy második időt sikerült autózni. Most igazán jól jött volna további néhány gyorsasági, mert ennek hiányában nem maradt esély a dobogós helyezésre a futam elején elvesztegetett idők miatt. Az összetett negyedik helyezés mellett azonban a Mitropa Rally Cup értékelésben mégiscsak összejött a dobogó egy bronzérmet jelentő harmadik hely formájában.

A lényeg, hogy sikerült ismét jó néhány élvezetes pillanatot átélni az újdonsággal, az R5-ös Fabia-val, továbbá az sem mellékes, hogy az autó végig rezzenéstelenül, hibátlanul működött a verseny alatt. Fontos kérdés az is, hogy karcmentes maradt, így a héten szinte csak a dekorációt kell lecserélni rajta, hogy indulhasson Romániába a soron következő bevetésére.

Csak később fog eldőlni, hogy a Puskádi – Gódor páros számára mikor és hol várható a folytatás, addig is néhány további versenyzőpárost fog szolgálni az autó, remélhetőleg mindenki megelégedésére.

Amint körvonalazódik Janiék további programja, újra jelentkezünk.

Csökő Zoltán

 

Az EUROSOL RACING TEAM HUNGARY ezúton is köszöni Partnereinek és Támogatóinak, hogy lehetővé teszik a csapat számára a csodálatos helyszíneken zajló nemzetközi versenyeken való részvételt.