Majdnem terv szerint – 34. AMTK Rally Velenje

2019. május 22. | Kategória: Hírek

Az EUROSOL RACING TEAM HUNGARY versenyzőpárosa Puskádi János és Gódor Barna egy pici programmódosítást követően Ausztria helyett a következő hétvégén Szlovéniában folytatja a 2019-es szezont. De előtte még Jani és Barna eleget tett egy igen illusztris társaságba történt meghívásnak.

A Puskádi – Gódor páros két hete Ausztriában szeretett volna rajthoz állni, ez azonban versenyautó hiányában meghiúsult. Furcsa lehet ez így első hallásra, hiszen köztudomású, hogy az ERTH már jó néhány éve 2 db Skoda Fabia R5-ös versenyautót is üzemeltet. Azonban egy kis logisztikai csúszás miatt éppen Janiék maradtak rövid időre autó nélkül, mivel a jelenlegi egyetlen autót egy Osztrák páros használta. így pillanatnyilag második autó híján ez a verseny kimaradt Jani és Barna számára.

De sebaj, kapóra jött a Szlovén bajnokság soron következő futama a Velenje Rally, ahol már Janiékat is az indulók között találhatjuk. A környezet nem teljesen ismeretlen, hiszen néhány éve 2015-ben már indult a Puskádi – Gódor páros ezen a versenyen, igaz, akkor még a Super 2000-es Fabiaval.

A mintegy 16 magyar egységet is felvonultató mezőnyben igen komoly csata várható, de Janiék számára megnyugtató az előző szlovén futamon megszerzett abszolút harmadik helyezés. Mindenesetre nem lesz egyszerű további pontokat gyűjtögetni a közel egy tucat induló R5-ös autó között, nem beszélve a kisebb kategóriák igen gyors helyi párosairól.

A Velenje Rally pályabejárása Május 23.-án csütörtökön kezdődik és egészen péntek 11 óráig lehetséges megismerni, illetve feldolgozni a gyorsasági szakaszokat. Közben még péntek folyamán lezajlik a gépátvétel és aznap kora délután 13 órakor már el is kezdődik a verseny öt szakasszal, majd a nap végén egy Szuperspeciállal.

Május 24.-én szombaton további hat gyorsaságit tartalmaz a program, két helyszínen és kicsivel 16 óra előtt már a céldobogóra várható az első versenyautó. Ekkor már az is kiderül, sikerült-e további pontokat gyűjteniük Janiéknak a nyílt Szlovén Rallye bajnokságban.

Még mielőtt Szlovénia felé indult volna a Puskádi – Gódor páros, e hét közepére egy igen izgalmas rendezvényre nyert meghívást Jani és Barna. Az igen szűk körű, illusztris vendégeket felvonultató bemutatón Mlada Boleslavban 12 csapat ismerhette meg egészen közelről az R5-ös Skoda legújabb fejlesztésű változatát a Fabia R5 EVO-t.

A vérpezsdítő eseményen alkalom nyílt egy rövid próbaútra is, mégpedig a következő formában: a VIP vendégek között megjelent navigátorokat, így Gódor Barnát is Kalle Rovanpera, a korábbi VB menő Harri Rovanpera rendkívül tehetséges csemetéje autóztatta meg az újdonsággal. Míg a pilóták, köztük természetesen Puskádi Jani is egy Skoda Motorsportos mérnök instrukciói alapján maguk is vezethették a Fabia R5 EVO-t, amivel amúgy a gyári versenyző Jan Kopeczky és Pavel Dresler már meg is nyerte első versenyét múlt hétvégén a mesés Cesky Krumlovban.

Az ERTH számára igen megtisztelő, hogy hazánkban elsőként juthat hozzá nyár vége felé a Skoda vadonat új fegyveréhez. Nem hiába fogyasztotta jóízűen a csapat imádott szakácsnője, „Juliska néni” azaz Szabó Csilla által főzött fenséges kávékat és egyéb finomságokat már évekkel ezelőtt a Skoda Motorsport vezetője és számos tagja az ERC futamok szervizparkjában. 🙂 Persze a viccet félretéve, ehhez kellett az évek óta tartó és igen gyümölcsöző üzleti kapcsolat is Puskádi Jani által az ERTH és a Skoda Motorsport között.

Csökő Zoltán

Az EUROSOL RACING TEAM HUNGARY ezúton is köszöni Partnereinek és Támogatóinak, hogy lehetővé teszik a csapat számára a csodálatos helyszíneken zajló nemzetközi versenyeken való részvételt.