Defektes hétvége – 27. Rally Opatija 2018

2018. május 11. | Kategória: Hírek

Az EUROSOL RACING TEAM HUNGARY versenyzőpárosa Puskádi János és Gódor Barna az elmúlt hétvégén a 27. Rally Opatija-n állt rajthoz a Skoda Fabia R5-el. Az ígéretes első napot követően másnap defektek sorozatával küzdött, így le kellett mondaniuk a hőn áhított dobogós helyezésről.  

A Puskádi – Gódor páros az Opatija Rally-n hasonló lendülettel kezdett, mint néhány hete Szlovéniában. Ahogy akkor, a jól sikerült első nap után a folytatásban pártolt el Tőlük a szerencse, sajnos nem volt ez másképp most Horvátországban sem.

Pedig megint minden ragyogóan indult: az első rövidebb napon mindkét szakaszt lendületesen, jó időeredményekkel sikerült teljesíteni. Az abszolút ötödik helyezés a Mitropa kupában a vezető pozíciót jelentette számukra még a pénteki nap végén.

Szombaton reggel aztán nagy elánnal rajtoltak el az éjszakai pihenőből, azaz a Parc Fermé-ből. Ám a legelső szakaszon már „meg is nyerték” az első defektet, ráadásul ekkor semmi előjel nem volt, Jani sem vétett hibát. Megállni és kereket cserélni kétszer annyi időbe került volna, mint kijönni a gyorsról a defektes kerékkel. Ezért inkább az utóbbi mellett döntöttek.

Szerencsére a defektes abroncs hamar lefoszlott a felniről, így nem okozott károkat az autón a levegőtlen gumival való autózás. Azonban a több mint egy perces hátrány enyhén szólva megtépázta a dobogós reményeket a mintegy tucatnyi R5-ös autót felvonultató nemzetközi mezőnyben.

Nem sokkal később egy következő gyorson az egyik kanyar levágásban újabb defektet kaptak Janiék. Ennek következtében sajnos újabb tetemes hátrányt könyvelhettek el és ezzel együtt már a pontszerzés is ajándék lett volna.

Picit lanyhuló lelkesedéssel ugyan, de tovább folytatták a versenyt. A kegyelemdöfés a legutolsó szakaszon érkezett, ami ráadásul az egyik kedvenc, egyben leghosszabb, legtechnikásabb gyorsasági szakasz volt. Az Ucka nevű gyors már a korábbi években is rendre szedte áldozatait.

Az amúgy gyönyörű hegyi pályán az immár harmadszorra áthaladó mezőny egyre jobban levágta a kanyarokat, ezzel az ideális ív is egyre lejjebb került. Szinte törvényszerű, hogy ilyenkor megnő a defekt veszély, és egyszer csak előbújik egy kiálló kő vagy valamilyen más veszélyes akadály.

Ennek esett áldozatul a Puskádi – Gódor páros és egy újabb defektet szereztek a legutolsó kilométereken. Jani először valami kapitális navigátor hibára 🙂 gyanakodott, de később töredelmesen bevallotta, hogy egy picit talán jobban levágta az ominózus kanyart, annak ellenére, hogy Barna hangsúlyosan figyelmeztette, hogy ezt semmiképp se tegye. 🙂

Így aztán értékelhető eredményt nem hozott az újabb látogatás Abbáziában, de ettől még biztosan visszatér ide a csapat a jövőben, mert maga a verseny szokás szerint nagyon jól szervezetten és hibátlan hangulatban zajlott a defekt sorozat ellenére.

 

Csökő Zoltán