Szülinapi hullámvasút – Winter Rally Covasna 2018

2018. január 29. | Kategória: Hírek

Az EUROSOL RACING TEAM HUNGARY versenyzőpárosa Puskádi János és Gódor Barna a 2018-as szezont gyönyörű környezetben, Erdélyben kezdte a Winter Rally Covasna nevű versenyen Romániában, igazi skandináv körülmények között. Teljesítményük amolyan sinusgörbe szerint, egyszer fenn, egyszer lenn hullámvasút módjára alakult, de összességében nagyon nagy élményt jelentett számukra a hóban való autózás.   

A Puskádi – Gódor páros egy nagyszerű hétvégét töltött Erdélyben, ahol több magyar egységgel együtt a Covasna Winter Rally-n vendégeskedett. A Skoda Fabia R5-tel még soha nem nyílt alkalmuk havas körülmények között autózni. Legutóbb még a Super 2000-es Fabia-val néhány évvel ezelőtt Lettországban az ERC akkori futamán volt hasonló emlékük.

Annál is inkább várták már, hogy újra részesei lehessenek egy ahhoz hasonló élménynek, mivel az igazi havas-jeges autózás mindig unikumnak számít egy közép-európai rallye-s számára. Az amúgy sem kevés hó még „hízott” is a verseny időpontjáig ideális körülményeket teremtve ezzel a szépszámú résztvevőnek.

Rallye-s berkekben ismert megoldás, hogy a havas pályákon a pálya szélén lévő hófalak ragyogóan megvezetik a keresztbe csúszó autó hátulját. Ezzel a vezetéstechnikával és a kiváló tapadású szöges abroncsokkal hihetetlen kanyarsebesség érhető el akár tükörjégen is.

Janiék számára azonban két szépséghiba jelentkezett ennek kapcsán. Egyrészt nem rendelkeztek az igazán ideális legkeskenyebb, kb, 135 mm széles szöges gumikkal, csak a Világbajnokságon is használatos szélesebb, mintegy 205-ös szélességű változatból gazdálkodhattak.

A másik probléma mindenki számára rejtett veszélyeket. A frissen esett hóból még nem képződtek „használható” kemény hófalak. Ezért ha valaki kicsit nagyobb tempót választott a kelleténél, becsúszva a friss hóba azonnal hosszú percekig tartó fogságba kerülhetett.

Az első szakaszon a friss mély hó rögtön túszul ejtette a Puskádi – Gódor párost az egyik „túlvállalt” kanyarban. Ilyenkor komoly előny, ha számos lelkes szurkoló tartózkodik az adott helyen, akik rendkívüli felkészültséggel és lelkesedéssel képesek a pórul járt versenyzőket visszasegíteni az útra. Sajnos azonban már itt az első szakaszon a segítség ellenére is hosszú percek teltek el. Janiék ezzel rögtön az utolsó helyre kerültek.

A továbbiakban a második szakaszon nem történt hasonló galiba, ott rögtön egy abszolút második idő sikerült, majd a harmadikon egy szakaszgyőzelemmel vigasztalódhattak Janiék. A folytatásban megint egy második idő sikerült, aztán az ötödik gyorson újra szakaszt nyert az ERTH párosa.

A hatodikon ismét a mély hóban vendégeskedtek, majd a hetediken szintén. A fináléban aztán még egy második és két alkalommal harmadik időt sikerült autózni, ami arra mindenképp bizonyság Janiék számára, hogy a tempóval nem volt baj, talán egy picivel több önuralom és szerencse kellett volna egy jobb végeredményhez.

Az élmény azonban így is fantasztikus volt és Puskádi Jani számára, aki a verseny napjaiban ünnepelte születésnapját. Kiváló ajándék volt ez a Skandináv hangulatú versenyzés és már most biztos, hogy a csapat még indulni fog a jövőben is ezen a rendezvényen.

A Covasna Winter Rally-n az ERTH másik Fabia R5-öse is részt vett és Szabó UFO Zoli ezúttal Szőke Tomi navigálásával a ragyogó abszolút második helyre kormányozta azt. Gratulálunk Nekik, továbbá Kovács Antinak és Istovics Gergőnek is, akik az abszolút győzelmet szerezték ezen a nagyszerű havas versenyen! 🙂

A folytatással hamarosan jelentkezünk.

 

Csökő Zoltán