Olvadásra várva – Szilveszter Rallye 2018

2018. december 31. | Kategória: Hírek

Az EUROSOL RACING TEAM HUNGARY versenyzőpárosa Puskádi János és Gódor Barna számára kitűnően indult a 2018-as rallye szezont utolsó erőpróbája. Az első gyorson sikerült egy abszolút 4. időt autózni, majd az első nap második szakaszán egy 7.-et. A másnapi folytatás egy kényszerű „karantén” miatt sajnos már nem sikerülhetett ennyire jól.

A Puskádi – Gódor páros ismét a Szilveszter Rallye-val zárta a 2018-as szezont. A csapat megannyi külföldi versenyt követően úgy döntött, hogy az óévet ismét a Hungaroring környékén a Szilveszter Rallye-n búcsúztatja. A ragyogó hangulatú rendezvényt 200 körüli induló és szokásosan hatalmas érdeklődés jellemezte.

A tucatnyi R5-ös autót felvonultató mezőnyben Janiék számára remekül indult az évzáró futam, hiszen az első nap végén két gyorsot követően az abszolút 5. helyen várták a másnapi folytatást. A kitűzött célok így már a verseny legelején elérhetőnek tűntek.

Másnap aztán az első szakasz előtt kiderült, hogy éjszaka gyakorlatilag jégpályává fagyott az előző napon még csak helyenként nedves aszfalt. A kora reggeli szervizparkban a mezőny jó része, köztük a Puskádi – Gódor páros is lázas igyekezettel próbált a kialakult útviszonyokhoz alkalmas abroncsokat szerezni.

Ami azt illeti, kár volt beruházni többeknek is a jeges útviszonyokra ideális „Monte Carlo-s” téli gumikra. A másnapi első szakasz rajtjához Janiékhoz hasonlóan többen is ilyen abroncsokon, azaz szög nélküli téli gumikon érkeztek. Kiderült ugyanis, hogy jelentős csúszás várható a rajtolásban, mivel a jeges útviszonyok „veszélyességére” való tekintettel a verseny vezetősége sózást rendelt el.

Ez azt jelentette, hogy a rajt előtt a szabályok szerint parc fermében várakozva már nem volt lehetőség a sózásnak köszönhetően olvadt, nedvessé váló útviszonyokra felkészülni, hiszen az autók jó részén a szögek nélküli téli gumi volt felszerelve.

Ilyen formán azok jártak jól, akik vagy nem tudtak vagy nem akartak többszázezer forintért újabb garnitúra gumit vásárolni, hanem a meglévő puha vágott slickekkel indultak el a szervizparkból a napi első gyors rajtjához. Mivel a reggeli jeges körülmények a sózás és a rajtidő jelentős mértékben történt elcsúsztatása miatt teljesen megszűntek így a jó időeredmények helyett maximum arra lehetett számítani, hogy a frissen vásárolt téli gumik rommá kopnak a már csupán vizes, majd később már felszáradó burkolaton.

Mindentől függetlenül a Puskádi – Gódor páros kiváló hangulatban és a túlságosan puha gumiknak köszönhetően a szokásosnál is látványosabban közlekedett a korábbi évekhez képest kissé megváltozott nyomvonalú gyorsaságikon. Az utolsó körre már helyenként teljesen felszáradt a pálya, de még maradtak bőven kalandos részek.

Összességében vidám évadzárót sikerült teljesíteni, még ha nem is sikerült a legjobb ötben végezni. Az autó tökéletesen működött, köszönhetően a rutinos szervizcsapat körültekintő felkészítésének.

A Szilveszter Rallye-t követően csak rövid időre búcsúzik az ERTH legénysége. A jövő évi tervekkel hamarosan jelentkezünk. Mindenkinek boldog Újévet kívánunk!

Csökő Zoltán

Az EUROSOL RACING TEAM HUNGARY ezúton is köszöni Partnereinek és Támogatóinak, hogy lehetővé teszik a csapat számára a csodálatos helyszíneken zajló nemzetközi versenyeken való részvételt